Cesiunea de creante-monografie contabila 2017

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Din punct de vedere juridic  cesiunea de creanta este conventia prin care creditorul cedent (cel care transmite creanta) transmite cesionarului (cel care o dobandeste) o creanta impotriva unui tert. Aceasta poate fi cu titlui gratuit sau oneros.

Cesiunea de creanta transfera cesionarului toate drepturile pe care cedentul le are in legatura cu creanta cedata si drepturile de garantie si toate celelalte accesorii ale creantei cedate. Cu toate acestea, cedentul nu poate sa predea cesionarului, fara acordul constituitorului, posesia bunului luat in gaj. In cazul in care constituitorul se opune, bunul gajat ramane in custodia cedentului.

In urma cesiunii unei creante cesionarul devine titularul dreptului cedat. Dreptul de creanta trece neschimbat asupra cesionarului, in sensul ca isi pastreaza toate accesoriile sale: ipoteca, privilegiul sau alte garantii. Cesionarul dobandeste in consecinta, toate actiunile ce decurg, inclusiv cea a rezolutiuni pentru neexecutarea obligatiilor.

In principiu toate creantele pot fi cesionate in totalitate sau in parte, chiar daca sunt litigioase. Exceptie fac creantele alimentare, salariale, alocatiile familiale, pensiile.

In ceea ce priveste prevederile legislative contabile aplicabile cesiunii de creanta acestea se regasesc in OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate la articolul 333.

(1) Creantele preluate prin cesionare se evidentiaza in contabilitate la costul de achizitie (articol contabil 461 “Debitori diversi” = 462 “Creditori diversi”). Valoarea nominala a creantelor astfel preluate se evidentiaza in afara bilantului (contul 809 “Creante preluate prin cesionare”).

(2) In cazul achizitiei unui portofoliu de creante, costul de achizitie se aloca pentru fiecare creanta astfel preluata.

(3) In cazul in care cesionarul recupereaza de la debitorul preluat o suma mai mare decat costul de achizitie al creantei fata de acesta, diferenta dintre suma incasata si costul de achizitie se inregistreaza la venituri (contul 758 “Alte venituri din exploatare”/analitic distinct) la data incasarii.

(4) In cazul in care cesionarul cedeaza creanta fata de debitorul preluat, acesta recunoaste in contabilitate la data cedarii:

a) o cheltuiala (contul 654 “Pierderi din creante si debitori diversi”), daca costul de achizitie al creantei cedate este mai mare decat pretul de cesiune al acesteia; sau

b) un venit (contul 758 “Alte venituri din exploatare”/analitic distinct), daca pretul de cesiune al creantei cedate este mai mare decat costul de achizitie al acesteia.

Monografia contabila la cesionar este urmatoarea:

Preluare creanta de la cedent

461„Debitori diversi”  =  462 „Creditori diversi”       Costul de achiztie al al creantei

Evidentierea creantei la valoarea sa nominala, in afara bilantului

D 809„Creante preluate prin cesionare”                              Valoarea nominala a creantei

Plata pretului creantei de catre cesionar catre cedent

462 „Creditori divers”i = 5121 „Conturi la banci in lei” Costul de achiztie al al creantei

 Incasarea creantei cesionate

5121 „Conturi la banci in lei”=   %

461 „Debitori diversi”   Costul de achizitie al creantei

7588  „Alte venituri din exploatare” Diferenta dintre valoarea nominala a creantei si suma incasata

Scoaterea creantei din afara bilantului, dupa incasarea acesteia

C 809„Creante preluate prin cesionare”               Valoarea nominala a creantei

 

 

Articole similare